Vikten att förvara dina vapen rätt som jägare

Idag är det ungefär lika populärt att ta jägarexamen som det är att spela på casino. Under de senaste åren har det delats ut ungefär 300 000 jaktkort till varje jaktår. Samtidigt har omkring 13 000 personer skrivit sina jaktprov.

Vem får jaga i Sverige?

För att du ska få jaga i Sverige måste du ha tagit en jägarexamen. Det är Naturvårdsverket som fastställer hur kraven på examen ser ut. Vill du jaga med eget vapen så måste du utöver jägarexamen även ha en vapenlicens. Licensen ansöker du hos polisen och du måste vara minst 18 år för att få göra en ansökan. Dessutom måste du ha ett jaktkort som du ska ha med dig varje gång du är ute på jakt. Jaktkortet får du genom att betala den årliga viltvårdsavgiften.

Så här ska du förvara dina vapen

För att kunna ansöka om en vapenlicens måste du kunna bekräfta att dina vapen kommer förvaras säkert när du inte använder dem. Enligt den vapenlag som finns är du skyldig att förvara dina vapen på ett sätt som gör att obehöriga inte kan komma åt dem. Ta en titt online om du behöver investera i förvaring till dina vapen.